THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »

Παρασκευή 3 Απριλίου 2009

Τζιγεροσαρμάδες.........


Δεν ξέρω αν το ξέρετε, αλλά η καταγωγή μου είναι απέ την Πόλη!!Όταν λέμε λοιπόν "τζιγέρι μου" εννοούμε όλα τα σωθικά μας!! (Ακόμη και τώρα το λέω συχνά στα παιδιά μου, όπως και το "γιαβρί μου" κτλ.) Ο Τζιγεροσαρμάς λοιπόν, είναι κάτι τέτοιο! Είναι οι συκωταριά του αρνιού (τα σωθικά) τυλιχτά στην "σκέπη" (μπόλια όπως τη λένε αλλού). Όλες οι Πολίτισσες τέτοιες μέρες, έπρεπε να έχουν "ασβεστώσει" το σπίτι, να "κιτρινίσουν"(τα καθάριζαν και τα έβαφαν) τα σανίδια στο πάτωμα, έπλεναν τα "κιλίμια", και ασφαλώς να ζυμώσουν Τσουρέκια!! Έπρεπε να μοσχοβολάει το σπίτι, από το "μαχλέπι και το κακουλέ". Να κρεμάσουν κόκκινο πανί στο μπαλκόνι την Μ. Πέμπτη (κόκκινη Πέμπτη). Να έχουν έτοιμο φαγητό για την Μ. Παρασκευή,(άλαδο). Για τις Πολίτισσες η Μ. Παρασκευή ήταν(είναι) ιερή μέρα. Δεν κάνουν καμιά δουλειά εκείνη τη μέρα!! Ντύνονται, στολίζονται, πηγαίνουν να χαιρετίσουν τον Επιτάφιο, και πηγαίνουν για καφέ με φίλες! Το Μ. Σάββατο ετοιμάζουν τη Μαγειρίτσα, και μεζεδάκια διάφορα.(Δεν υπάρχει περίπτωση να έχει μια Πολίτισσα μόνο ένα φαγητό και μια σαλάτα). Ένα τέτοιο μεζεδάκι είναι κι ο τζιγεροσαρμάς!!

ΥΛΙΚΆ: Για 12 άτομα(όλο και θα έχετε κόσμο εκείνη τη μέρα)
2 συκωταριές αρνίσιες(κατσικίσιες, από μικρό ζώο) - 2 - 3 σκέπες(μπόλιες)- 1/2 φλτ. τσαγιού ρύζι Καρολίνα- 1/2 φλτ. ελαιόλαδο - 5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα - 1 ξερό κρεμμύδι - 2 αυγά - 1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο - 1/2 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο - 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο - αλάτι - πιπέρι.

ΕΚΤΈΛΕΣΗ: Ζεματάμε τις συκωταριές για 6'-7'. Αφήνουμε να κρυώσουν, αφαιρούμε τις πετσούλες (κι ότι μας ενοχλεί) και τις ψιλοκόβουμε όσο πιο πολύ γίνεται. Προσθέτουμε στην συκωταριά το τριμμένο ξερό κρεμμύδι, τα κρεμμυδάκια, το ρύζι, το λάδι, το αλάτι και όλα τα μυρωδικά μας. Τα ζυμώνουμε πολύ καλά. Βουτάμε τις σκέπες σε ζεστό νερό για ν' ανοίξουν. (Όχι καυτό νερό γιατί θα διαλυθούν). Τις απλώνουμε στον πάγκο κι αφού αφαιρέσουμε τα χοντρά κομμάτια, τις κόβουμε σε τετράγωνα μεγάλα κομμάτια. Παίρνουμε ένα φλιτζάνι του τσαγιού βάζουμε μέσα ένα κομμάτι σκέπη(πρέπει να περισσεύει απ το χείλος για να καλύψουμε όλο το τζιγεροσαρμά). Γεμίζουμε με τη γέμιση και γυρίζουμε για να το κλείσουμε με την σκέπη. Βάζουμε στο ταψί τους σαρμάδες, με την ένωση προς τα κάτω. Αλατοπιπερώνουμε και περιχύνουμε το λάδι.(Αν θέλουμε βάζουμε και πατάτες κυδωνάτες, που ραντίζουμε με λίγο νερό). Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200' C με σκεπασμένο το ταψί για 1 ώρα και 15'. (Δεν χρειάζονται υγρά στο ταψί γιατί οι σαρμάδες θα βγάλουν τα δικά τους). Μπορούμε αντί για μικρούς σαρμάδες να φτιάξουμε ένα μεγάλο σε ρολό!! Καλή σας όρεξη, και ΚΑΛΌ ΠΆΣΧΑ!!!!

0 θεικα σφαλματα: